س: اگر به چند چيز خمس تعلق بگيرد و خمس يكى را بدهد تصرف در آن حلال است يا متوقف است بر دادن خمس همه اشياء؟
ج: آنچه را خمس داده تصرف در آن جايز است و متوقف بر دادن خمس بقيه نيست.
س: متاعى كه متعلق خمس است و سال بر آن گذشته، قيمت آن را سه سال خمسى پرداخت نكرده و نيز از چند ماه اگر بخواهد قيمت بدهد، قيمت بيشتر يا كمتر شده، آيا قيمت وقت سال را بايد بدهد، يا قيمت وقت اداء را؟
ج: نسبت متفاوت احوط مصالحه است با حاكم شرع.
س: شخصى داراى منزلى دو طبقه است، طبقه بالا را خودش سكونت كرده و طبقه پايين را اجاره داده است و مازاد بر احتياج، حال مىخواهد خمس آن را بدهد، زمين آن چگونه حساب مىشود؟
ج: زمين را نصف حساب كند.
س: مغازه دارى مطالباتى از مردم دارد و اجناس مغازه را نسيه فروخته و هنوز وصول نكرده، سال خمس مىرسد، جزء امسال حساب كند يا سال بعد؟
ج: پس از وصول بپردازد و از منافع سال قبل محسوب نمايد كه سال حصول ربح است منتها تمكن از اداء در سال بعد پيدا شده، جزء منافع سال بعد حساب نمىشود.
س: افراد غير بالغ كه كسى چيزى را به آنها مىبخشد يا اين كه كسب و كار دارند آيا خمس بر آنها لازم است كه ولى آنها، خمس را از اموال آنها بپردازد يا لازم نيست. و بعد از بلوغ اگر از آن اموال باقى باشد بايد خمس بدهد به نحوى كه هر چه را خودش يا ولى او مصرف نموده باشد، خمس نداشته و اشكال نداشته باشد.
س: كسى كه چند سال قبل براى حج اسم نويسى كرده و پولى در بانك گذاشته، امسال كه قرعه به نام او اصابت كرد، خمس آن پول را بايد بدهد يا نه؟
ج: اگر حج مستقر بوده بنابر احوط خمس بر او واجب است و اگر سال اول استطاعت است خمس واجب است بنا بر اقوى.
س: كسى كه بدهى اقساطى دارد و اقساط آن چند سال طول مىكشد، آيا