بلى هر گاه وقف معلق بر شرطى شود كه در حين وقف نمودن حاصل است وواقف قطع به حصول آن داشته باشد مثل اينكه بگويد اين ملك را وقف نمودم اگر امروز جمعه باشد در حالى كه مىداند جمعه است صحيح است.
س 996 - اگر كسى بگويد اين ملك وقف است بعد از موت من، حكمش چيست.
ج - در مورد سؤال اگر در نظر عرف از جمله مذكوره وصيت به وقف استفاده شود صحيح است و بر ورثه واجب است چنانچه از ثلث بيشتر نباشد يا اگر بيشتر از ثلث باشد در صورت امضا و رضايت آنها ملك مزبور را وقف نمايند و به صرف وصيت وقفيت محقق نمىشود و اگر از جمله مذكوره وصيت به وقف فهميده نشود وقف باطل است چون در وقف تنجيز شرط است.
س 997 - شخصى مقدار زيادى زمين جهت دفن اموات وقف كرده و پس از دفن موتى در آن زمين آب ظاهر شده بطورى كه جنازه وسط آب قرار گرفت و ديگر مؤمنين از دفن اموات خوددارى مىكنند در اين صورت مىشود آن زمين را به مالك فروخت و يا تعويض كرد تا زمين ديگرى وقف شود يا خير.
ج - صحت وقف مذكور محل تأمل و اشكال است لكن احوط آنست كه مالك، زمين را تصرف كند و وجه آن را بدهد و در محل قابل دفن، زمين تهيه نمايند و براى دفن اموات وقف كنند.
س 998 - شخصى حيوانى را وقف كرده بود ولى فعلا همين حيوان موقوفه از بين رفته و نتائج و بچه آن حيوان باقى است در اين صورت نتاج و بچه آن حيوان هم وقف است يا نه وواقف هم تصريح كرده كه اين حيوان و نتائج او هر چند كه باقى ماندند وقف باشند.
ج - بچه حيوان موقوفه در حكم ساير منافع آن حيوان مانند شير و غيره است و بايد به همان مصرفى كه براى آن وقف شده برسد و وقف نمودن آن صحيح نيست.