ج - در فسخ و انفساخ ابتداى عده از موقع وقوع فسخ يا انفساخ و در وطى به شبهه از موقع وقوع وطى به شبهه است اگر چه احتياط در وطى به شبهه اينها است كه مبدأ آن از موقع بر طرف شدن شبهه قرار داده شود بلكه در مورد زنى كه ازدواج با او براى انسان جايز نبوده و به اعتقاد صحت با او ازدواج نموده و بعد از عقد وطى نموده اين احتياط ترك نشود.
س 707 - اگر زن، حامل به دو بچه باشد چنانچه مطلقه شود، آيا به وضع بچه اول عده اش تمام مىشود يا نه.
ج - به نظر حقير تمام شدن عده در مورد سؤال به وضع بچه دوم است پس قبل از وضع حمل دومى چنانچه طلاق رجعى باشد مرد مىتواند به زن خود رجوع كند و زن حق شوهر كردن به ديگرى ندارد و لكن احتياط به رجوع نكردن مرد در اين فرض و نيز شوهر نكردن زن به ديگرى خوب است.
س 708 - مورد وطى به شبهه را بيان فرمائيد و نيز بفرمائيد زنى كه به شبهه وطى شده عده دارد يا نه.
ج - منظور از وطى به شبهه اينها است كه انسان با زن اجنبيه به اعتقاد حليت، وطى كند چه از جهت شبهه در موضوع باشد مثل اين كه با زنى به اعتقاد اين كه زن خود او است وطى كند بعد معلوم شود اجنبيه بوده و چه از جهت شبهه در حكم باشد مثل اين كه واطى با خواهر موطوء ازدواج كند به اعتقاد اين كه اين ازدواج صحيح است و دخول هم كرده باشد و وطى به شبهه مانند طلاق است در اصل عده و مقدار آن.
س 709 - در رساله عمليه مذكور است كه زن حامل اگر مطلقه شود عده اش به وضع حمل تمام مىشود بفرمائيد كه اگر بچه را عمدا سقط كند يا خودش سقط شود يا آنچه سقط مىشود به صورت علقه يا مضغه باشد حكم وضع حمل را دارد يعنى عده تمام مىشود يا حكم ديگرى دارد.
ج - بلى سقط جنين اگر چه عمدى باشد موجب تمام شدن عده است