شود و فقط مقدارى روغن كرچك را در قاشق غذا خورى ريخته و دم آتش نگه دارند كه گرم شود و چند قطره در گوش بچكانند.
هنگامى كه آب در گوش مى رود مى توان مقدارى روغن بادام تلخ را در گوش چكانيد و پارچه پشمى را گرم كرده روى گوش گذاشت و گوش را بست.
اگر در داخل گوش بر اثر ضربه اى مثل سيلى ناراحتى پيدا شود، آن را بدين ترتيب مى توان معالجه كرد: به قدر 6 نخود صبر زرد را در ظرف ريخته چند قطره شير زن شيرده را بر روى آن بچكانند و بسايند تا صبر زرد با شير مخلوط شود. آنگاه آن را به داخل و خارج گوش بمالند و بعد پارچه اى را داغ كرده روى گوش بگذارند و شب بر روى همان قسمت گوش كه درد مىكند بخوابند، درد از بين مى رود.
از علتهاى كم شدن شنوائى گوش بخارات معده و غلبه و ازدياد صفر است كه مى توان با خوردن آش آبغوره آن را علاج كرد و اگر رطوبت غلبه كرده بود خوردن 10 تا 12 مثقال گل قند بسيار نافع است.
براى درمان كم شنوائى، وسط ترب بزرگى را بيرون آورده (ترب خواه سفيد و سياه و يا قرمز باشد هر نوع آن باشد بلا اشكال است) و آب انار را بجوشانند تا غليظ شده و مثل سركه شيره، قوام دار باشد بلكه قدرى هم غليظ تر شود. در وسط آن ترب بريزند و چند قطره سركه و يك قاشق مرباخورى روغن كنجد هم با آن آب انار مخلوط نموده، ترب را در وسط ظرف آبى و آن آب را بر روى چراغ بگذارند كه آب بجوشد. در اثر جوش آب، مايع داخل ترب هم بسته خواهد شد، سپس روزى سه مرتبه هر مرتبه دو قطره در گوش بچكانند سنگينى و ناشنوايى گوش مرتفع خواهد شد.
اگر داخل گوش چرك نمود انزروت (گنجيده) را بسايند و پنبه را فتيله نموده در داخل روغن بادام تلخ فرو برند كه پنبه چرب شود. بعد از روغن بيرون