براى تشخيص سرما خوردگى، بايد به طرز نفس كشيدن كودك در هنگام خواب توجه كرد. اگر طفل خر خر كرد و تب داشت، صد در صد احتمال دارد كه وى مبتلا به سرما خوردگى شده باشد.
در صورت بروز سرما خوردگى بايد مواظبت كافى از طفل به عمل آيد، زيرا در غير اين صورت زكام به حلق و گوش او هم سرايت كرده حتى ممكنست پرده گوش او را معيوب و يا به گوش درد مزمن مبتلايش سازد.
گوش درد چركين در اطفال گاهى موجب تورم ماستوئيد و يا سينوسهاى مخصوص صورت شده، اسباب زحمت والدين را فراهم مىكند.
اگر روغن بوصير را در گوش بچكانند، دافع گوش درد است.
اگر كسى گوشش بر اثر عوارض رماتيسم كر شود و يك تكه پنبه را با آب سير مرطوب كند و در گوش بگذارد، به زودى احساس خواهد كرد ثقل سامعهء او بر طرف شده است و گوشش خوب مىشنود.
گاهى ممكن است در گوش غده اى برويد، علت آن غلبهء صفرا در بدن است.
بايد روى غده را روغن باسيلقات و يا روغن اكتيل (روغن سياه) و يا روغن اكتيل بلادنه بگذارند تا غده پخته و سر باز كند، بعدا مشمع اصلاح روى آن بگذارند تا جراحات آن را كشيده و به مرور چركها كم شود و بعد قدرى حناء خشك بپاشند يا بر روى زخم، محلول مر كور كرم بزنند كه به كلى خشك شود.
در اين چند روز كه چنين غذههائى در بدن پيدا مىشود، روزها بايد غذا آش آبغوره باشد آش انار و آش تمر هم بسيار نافع است. زيرا از غلبهء صفرا جلوگيرى شده خون صاف مىگردد و از تشنج مرض كاسته مىگردد و به بهبود آن كمك مؤثرى مىنمايد.
اگر آب در گوش رفته باشد از ريختن آب اكسيژنه در گوش به كلى خوددارى