س 138 - زيد اجاره يك سال مورد بيع شرط را مصالحه كرد به مستأجر به مبلغ دويست تومان هنوز مدت اجاره تماما منقضى نشده بيع مزبور را فسخ نموده در اين صورت مستحق تمام مال الاجاره است يا بعض آن را بالنسبه ج - در فرض مسأله مال الاجاره در مدت قبل از فسخ بيع مال مشترى است و نسبت ببعد از فسخ احوط آنست كه مصالح و متصالح با يكديگر به مصالحه و مراضاة عمل نمايند.
س 139 - هر گاه انسان براى كارى اجير شود و بدون امر مستأجر كار ديگرى براى او انجام دهد آيا استحقاق اجرت دارد يا خير و آيا فرقى بين صورت عمد و صورت اشتباه هست يا نه.
ج - در مورد سؤال چنانچه مستأجر اجاره را فسخ كند موجر استحقاق چيزى ندارد و فرقى بين عمد و اشتباه نيست لكن مستأجر مىتواند اجاره را فسخ نكند و مطالبه عوض فائت يعنى اجرة المثل عمل فوت شده را بنمايد كه در اين صورت موجر مستحق اجرة المسماة است.
س 140 - هر گاه انسان مركوبى را به منظور حمل بار در وقت معينى به محلى اجاره نمايد و در همان وقت بجاى حمل بار خودش سوار شود يا اين كه به منظور سوار شدن اجاره كند و با آن بار حمل كند و خودش سوار نشود آيا علاوه بر اجرة المسماة لازم است اجرة المثل منفعتى را كه استيفاء نموده نيز بپردازد يا خير و فرقى بين عمد و اشتباه در اين جهت هست يا نه.
ج - در مورد سؤال چنانچه تفاوتى بين اجرة منفعت مورد اجاره و منفعتى كه استيفاء نموده نباشد يا اجرت منفعت مورد اجاره بيشتر باشد غير از اجرة المسماة چيزى بر او نيست و اگر تفاوت باشد بايد علاوه بر اجرة المسماة ما به التفاوت را نيز بدهد پس اگر مركوب را براى حمل بار در وقت معينى به صد تومان مثلا اجاره نموده و بدون حمل خودش سوار شده و اجرت سوار شدن يكصد و پنجاه تومان مثلا