و سرگرم چيزى نشده اند، نماز عصر را با ظهر و نماز عشاء آخر را با نماز مغرب بخوانند (1).
- صفوان جمال: امام صادق (عليه السلام) هنگام زوال خورشيد (ظهر) نماز ظهر و عصر را با يك اذان و دو اقامه، با ما خواند و فرمود: من كار دارم، شما نمازهاى نافله را بخوانيد.
- امام على (عليه السلام): با هم خواندن دو نماز، بر روزى مى افزايد.
- عبد الله بن سنان از امام صادق (عليه السلام): همانا پيامبر خدا (صلى الله عليه وآله) در سفر، نماز مغرب و عشاء و ظهر و عصر را با هم مى خواند و اين را تنها هنگامى كه عجله داشت، انجام مى داد.
[امام صادق (عليه السلام)] فرمود: جدا خواندن آن دو، بهتر است.
- معبد (2) بن ميسره: به امام صادق (عليه السلام) عرض كردم: انسان مى تواند هنگامى كه خورشيد زوالش را در طول روز آغاز مى كند، نماز ظهر و عصر را با هم بخواند؟ فرمود: بلى، ولى دوست ندارم آن را، هر روز انجام دهد.
بيان:
علامه مجلسى - رضوان الله تعالى عليه - مى گويد: بدان، كه آنچه از روايات به دست مى آيد اين است كه نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء را از هم جدا خواندن بهتر از با هم خواندن است. و پيامبر خدا (صلى الله عليه وآله) گاه به جهت آشكار كردن آن و تخفيف بر امت، با هم مى خواند و براى كودكان و مانند آنان همچون بيماران و گرفتاران اجازه داد، اما از هم جدا خواندن، به وسيله نماز نافله خواندن در ميان آن دو نيز تحقق مى يابد وبيش از اين، لازم نيست. رواست كه در آغاز وقت، نافله (ظهر) بخواند سپس