زندگى خود و عائله را به مقدار شأنتان دارا باشيد، و بعد از برگشتن بتوانيد با در آمد كسب خودتان زندگى خود و عائله را اداره كنيد.
33 - س - اگر شخصى مستطيع بود و در رفتن به حج مسامحه كرد تا نوبت او از دست رفت، حال كه اسم نمىنويسند آيا با واسطه و سفارش در ايران يا خارج از ايران و با صرف مبالغى زياد، جائز است به حج مشرف شود يا خير؟ زيرا در غير اين صورت سالها فريضه او تأخير مىافتد و خوف اين را دارد كه خداى ناكرده از تاركين حج به حساب آيد؟
ج - بايد به هر نحو هست و بر خلاف مقررات جمهورى اسلامى نيست به حج مشرف شود.
34 - س - شخصى قبلا حج بر او مستقر نشده، اما در موقع ثبت نام جهت حج تمتع مستطيع بوده و ثبت نام نموده، ولى بعدا از نظر مالى محتاج شده، و احتياج به پول سپرده شده در بانك را دارد، بفرمائيد مىتواند پول را پس بگيرد يا خير؟ و چنانچه در سال اول يا سالهاى بعد قرعه به نام او اصابت كند، فرق دارد يا نه؟
ج - با فرضى كه ذكر شده مستطيع نيست و مى تواند پول را بگيرد، و فرق ندارد.
35 - س - پدرم در سال 1360 براى زيارت خانه خدا مستطيع شد و در سال 1362 جهت زيارت خانه خدا به مكه مشرف شد، ولى بعد از احرام بستن، بين راه سكته و فوت كرد و هيچ گونه عملى را انجام نداد، آيا حج به گردنش مىباشد يا خير؟
ج - اگر بعد از دخول حرم مرده، حج از او ساقط شده است، و اگر قبل از دخول حرم فوت كرده، در صورتى حج واجب نيست كه سال اول استطاعت او باشد.
36 - س - شخصى دارائى او قريب هفتصد و پنجاه هزار تومان از اصل ملك و خانه كه ارث از پدرش به او رسيده مىباشد به اضافه اين كه يك باب منزل مسكونى هم دارد، اكنون كه نامبرده در اثر سانحهاى از دنيا رفته است داراى يك همسر و دو بچه صغير مىباشد كه معاش آنان از در آمد همين املاك مذكور تأمين مىشود، آيا شخص متوفى مستطيع بوده يا خير؟ و در صورت وجوب حج آيا حج بلدى گرفته شود يا ميقاتى كفايت مىكند؟ و آيا مىشود مخارج حج از كل تركه پرداخت گردد؟
ج - چنانچه شخص متوفى در حال حيات خرج رفت و برگشت خود و عيالاتش را داشته و در برگشتن هم در آمد لايق به حال خود و خانواده را داشته و مىتوانسته به مكه برود و