اعمال را كه مىتواند ولو با كمك گرفتن از ديگرى انجام دهد، و هر مقدار را كه نمىتواند، نايب بگيرد ولى در وقوفين گرفتن نايب كافى نيست.
16 - س - كسى كه احتمال مىدهد حجى كه در سالهاى قبل انجام داده، صحيح نبوده يا مستطيع نبوده است و فعلا شرايط استطاعت را دارد و بخواهد احتياط كند، حج را به چه نيتى بجا آورد؟
ج - مىتواند قصد ما في الذمه يعنى قصد امتثال مطلق امر متوجه به او را كند و مىتواند قصد حجة الاسلام احتياطا نمايد.
17 - س - شخصى كه حج واجب خود را انجام داده است آيا مىتواند آن را به قصد ما في الذمه اعاده كند؟
ج - مانع ندارد ولى اعاده حج كفايت از اجزاء - در صورت صحت حج سابق و بطلان اجزاء - نمىكند و بايد خود آن جزء تدارك شود.
18 - س - كسى كه با وجود تقليد صحيح قبلا به حج مشرف شد و چون رجوع به كفايت را مجتهد و شرط استطاعت نمىدانسته حجة الاسلام قصد نموده و بجا آورده است با اين كه رجوع به كفايت نداشته است، فعلا همه شرايط استطاعت براى او موجود است و از حضرت امام تقليد مىكند آيا بايد حج سابق را اعاده كند يا خير؟
ج - اعاده لازم است.
19 - س - شخصى بعد از انجام عمره تمتع مريض شد و از انجام حج منصرف شد و به ايران رفت و در مكه كسى را وكيل كرده كه براى فراغ ذمه او اقدام نمايد، وظيفه در اين مورد چيست و آيا محرمات احرام بر چنين شخصى چه وضعى دارد؟
ج - در فرض مسأله، وكيل گرفتن بىفايده است و چنانچه سال اول استطاعت او بوده است و در اثر مرض از قدرت انجام حج افتاده باشد در اين صورت وجوب حج بر او موقوف است به بقاء استطاعت تا سالهاى بعد، ولى در صورتى كه سال اول استطاعت نبوده و حج بر او از قبل واجب بوده است چنانچه مأيوس از خوب شدن باشد بايد در همان سال يا سال بعد براى حج و عمره تمتع نايب بگيرد، و در صورتى كه مأيوس از خوب شدن نباشد نايب نمىتواند بگيرد و بايد خودش حج و عمره تمتع را مجددا انجام دهد، و در هر صورت فعلا از احرام خارج و محرمات احرام بر او حلال شده است.