ج - اگر مستطيع شده، مجزى است، ولى رجوع به كفايت شرط است.
48 - س - شخصى كه استطاعت رفتن به حج را پيدا كرده، آيا مىتواند پول حج را به مصرف لازمى در غير مؤونه خود و افراد واجب النفقه اش خرج كند و خود را از استطاعت بيندازد مثلا آيا مىتواند در شرايط كنونى كشور خرج جبهه كند؟
ج - مستطيع بايد به حج برود، و دادن پول در مصارف مذكور كافى از حج واجب نيست، و اگر خرج كند و از استطاعت بيفتد، بايد به هر نحو هست به حج برود.
49 - س - در مواردى كه نهاد يا ارگانى فردى را به حج مىفرستد، بدون اين كه ملزم باشد كارى انجام دهد، آيا از موارد حج بذلى است يا خير؟ و قبول آن واجب است؟
ج - با فرض مشروعيت آن بدون تعهد به هيچ كارى، حكم حج بذلى دارد.
50 - س - مقدارى پول دارم كه براى رفت و آمد به سفر مكه كافى است، ولى هنوز از طرف دولت جمهورى اسلامى وقتى براى ثبت نام اعلام نشده است، آيا نگهدارى آن پول لازم است، و من مستطيع هستم؟
ج - اگر ساير شرايط را داريد و در همين سال هم ثبت نام مىشود، بايد ثبت نام كنيد. و در غير اين صورت مستطيع نيستيد و نگهدارى پول لازم نيست.
51 - س - همسر شهيدى كه داراى دو بچه چهار ساله مىباشد و عملا سرپرستى اين دو بچه را دارد و به عنوان خانواده شهيد قرعه حج هم ه بنام او در آمده است آيا مشار اليها مىتواند كه مخارج را از مال اين دو صغير بردارد و مناسك حج را انجام دهد يا خير؟
ج - نمىتواند مصارف حج را از اموال صغير بردارد.
52 - س - كسى كه چهار پسر دارد و زن براى همهشان گرفته است، و خرج سالانه خود را هم دارد و قرض هم ندارد، و با پسرانش در آمدشان يك جا است الان خرج دو نفر را دارند كه به حج بروند، آيا حج واجب است يا نه، و اگر واجب شده است آيا تنها بر پدر واجب شده يا بر پسر هم واجب شده است، و اگر بر پسر هم واجب شده است كدامشان حق اولويت را دارند؟
ج - كسى كه از مال خودش به مقدار حج دارد و مىتواند به مكه برود و بعد از برگشت زندگانى لايق شأنش را داشته باشد مستطيع است و بايد حج برود.
53 - س - كسى كه واجد شرايط حج باشد و نوه اى دارد كه شرعا و عرفا به زن