مراجعت از حج نياز به شهريه داشته باشد مستطيع نيست.
مسأله 6 - اگر كسى زمين يا چيز ديگرى را بفروشد كه منزل مسكونى تهيه كند در صورت نياز به منزل مسكونى مستطيع نمىشود هر چند پولى كه بدست آورده براى مخارج حج كافى باشد.
مسأله 7 - اگر شخصى از سالهاى قبل مستطيع بوده و فعلا مسافرت با هواپيما به جهت كسالت براى او مقدور نباشد و غير از هواپيما وسيله ديگرى براى او فراهم نباشد نمىتواند نائب بگيرد و بايد در وقت تمكن به حج برود و اگر متمكن نشد تا فوت شد بايد از تركه او براى او حج بدهند و اگر از سالهاى قبل استطاعت نداشته در فرض مزبور مستطيع نشده است.
مسأله 8 - هر گاه زنى با كسب مىتواند مخارج خويش را متكفل شود و مخارج حجش را نيز دارد و در صورت رفتن او به حج، شوهرش براى مخارج به زحمت مىافتد اگر به زحمت افتادن شوهر، موجب حرج براى زن نباشد مستطيع است و بايد به حج برود و به زحمت افتادن شوهر، مانع استطاعت زن نمىشود.
مسأله 9 - كسى كه در محل خودش مستطيع نيست واجب نيست به حج برود هر چند استطاعت حج ميقاتى را داشته باشد، ولى اگر رفت و وقتى به ميقات رسيد استطاعت حج از آنجا را با همه شرايط ديگر داشت مستطيع مىشود و كفايت از حجة الاسلام مىكند.
مسأله 10 - كسى كه بعد از استطاعت مالى بدون تأخير، سعى در رفتن به حج داشته و در قرعهكشى شركت نموده و از جهت اين كه قرعه به نامش اصابت نكرده نتوانسته به حج برود مستطيع نشده و حج بر او واجب نيست ولى اگر مسامحه كرد و تأخير نمود و در سال هاى بعد در قرعه كشى شركت كرد حج بر او مستقر شده است هر چند قرعه بنام او اصابت نكند.
مسأله 11 - كسى كه براى حج نيابتى، اجير شده و بعد در همان سال استطاعت مالى پيدا كرده چنانچه براى حج در آن سال اجير شده باشد بايد حج نيابتى را بجا آورد و اگر استطاعت او باقى ماند، حج خودش را در سال بعد انجام دهد.