مورد بايد بدانيم كه رجحان و فضيلت امر به معروف و نهى از منكر حتى از جهاد، از اين نظر است كه ريشه و اساس جهاد نيز امر به معروف و نهى از منكر است زيرا اگر حركت امر به معروف و نهى از منكر در ميان ملت اسلامى خاموش شود جهاد كه اساس عزت و عظمت اسلام است نيز تعطيل خواهد شد).
بعد از آن افزودند كه: (با فضيلتترين امر به معروف و نهى از منكر آن است كه يك فرد با ايمان روياروى سلطان جبار و ستمگر با كمال شهامت بايستد و اين وظيفه را به انجام برساند).
حضرت باقر (عليه السلام) فرمودند: (امر به معروف و نهى از منكر، راه پيغمبران و صالحان روى زمين است، اين فريضه، فريضه بزرگى است كه فرائض ديگر تنها در سايه آن برپا مىگردند، تنها اين فريضه است كه امنيت بخش راهها و روشهاى زندگى است، حليت كسبها و كارها و اداى حقوق فردى و اجتماعى در پرتو آن صورت مىگيرد و در سايه اين فريضه، زمينها آباد مىشود و از دشمنان اسلام انتقام گرفته مىشود و از رشد آنها جلوگيرى به عمل مىآيد و در راستاى اين فريضه الهى تمام كارها بر اساس عدل انجام و روبراه مىشود و تا اين چراغ در جامعه اسلامى روشن است هيچ ظلمتى در هيچ بعدى نمىتواند عرض اندام كند).
معناى معروف و منكر (معروف) يعنى كار نيكى كه عقل خوبى آن را درك مىكند و يا شرع مقدس ما را به خوب بودن آن راهنمايى كرده است و (منكر) يعنى كار بد و ناپسند كه عقل بد بودن آن را درك مىكند و يا شارع اقدس ما را از ناپسند بودن آن آگاه نموده است.
بنابر اين هر دو (معروف و منكر) داراى مفهوم گستردهاى مىباشند بطورى كه در صحنه زندگى انسانها، كليه آنچه كه نيك و مستحسن است اعم از امور فرهنگى،