و خاكستر گردد، يا سگ در نمكزار فرو رود و نمك شود ولى اگر جنس آن عوض نشود مثل آن كه گندم نجس را آرد كنند يا نان بپزند، پاك نمىشود.
مسأله 196 - كوزه گلى و مانند آن كه از گل نجس ساخته شده، نجس است، و بايد از زغالى كه از چوب نجس درست شده نيز، اجتناب نمايند.
مسأله 197 - چيز نجسى كه معلوم نيست استحاله شده يا نه، نجس است.
مسأله 198 - اگر شراب به خودى خود يا به واسطه آن كه چيزى مثل سركه و نمك در آن ريختهاند سركه شود، پاك مىگردد.
مسأله 199 - شرابى كه از انگور نجس درست كنند، به سركه شدن پاك نمىشود، بلكه اگر نجاستى هم از خارج به شراب برسد احتياط واجب آن است كه بعد از سركه شدن از آن اجتناب نمايند.
مسأله 200 - سركهاى كه از انگور و كشمش و خرماى نجس درست كنند، نجس است.
مسأله 201 - اگر پوشال ريز انگور يا خرما داخل آنها باشد و سركه بريزند ضرر ندارد. و نيز اگر پيش از آن كه خرما و كشمش و انگور سركه شود، خيار و بادنجان و مانند اينها در آن بريزند، اشكال ندارد.
5 - كم شدن دو سوم آب انگور مسأله 202 - آب انگورى كه خود به خود جوش آمده نجس است و فقط به سركه شدن پاك و حلال مىشود، ولى اگر به واسطه آتش جوش آمده است، پيش از آن كه ثلثان شود يعنى دو قسمت آن كم شود، نجس نيست ولى حرام است و به ثلثان شدن به وسيله آتش، حلال مىشود.
مسأله 203 - اگر مثلا در يك خوشه غوره يك دانه يا دو دانه انگور باشد چنانچه به آبى كه از آن خوشه گرفته مىشود آبغوره بگويند و اثرى از شيرينى در آن نباشد و بجوشد، پاك و خوردن آن حلال است.