بر اساس احاديث اسلامى، ثواب نماز جماعت با افزوده شدن مزاياى ديگرى از قبيل عالم بودن امام جماعت يا از سادات بودن او كه حضرت صادق (عليه السلام) فرمودند: (يك ركعت نماز پشت سر عالم، داراى ثواب هزار ركعت است و پشت سر سيد داراى ثواب يك صد ركعت است.) و همچنين هر چه امام جماعت با فضيلتتر باشد ثواب نماز جماعت نيز زيادتر خواهد بود و نيز با توجه به تفاوت مسجدها در فضيلت كه ثواب نماز در مسجد بازار، دوازده برابر و در مسجد محل 25 برابر و در مسجد جامع 100 برابر است و اجتماع هر يك از آنها با جماعت موجب افزايش ثواب مىگردد و هر اندازه كه امام جماعت با تعهدتر و پرهيزكارتر و با فضيلتتر و مأمومين نيز هر چه با فضيلتتر و از لحاظ تعداد همان طور كه گفته شد بيشتر باشند، ثواب آن بيشتر خواهد گشت.
نماز جماعت مسأله 1398 - حاضر نشدن به نماز جماعت از روى بىاعتنائى جايز نيست و سزاوار نيست كه انسان بدون عذر نماز جماعت را ترك كند.
مسأله 1399 - مستحب است انسان صبر كند كه نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت كه فرادى يعنى تنها خوانده شود بهتر است. و نيز نماز جماعتى را كه مختصر بخوانند از نماز فرادى كه آن را طول بدهند بهتر مىباشد.
مسأله 1400 - وقتى كه جماعت برپا مىشود، مستحب است كسى كه نمازش را فرادى خوانده دوباره با جماعت بخواند. و اگر بعد بفهمد كه نماز اولش باطل بوده، نماز دوم او كافى است.
مسأله 1401 - اگر امام يا مأموم بخواهد نمازى را كه به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند در صورتى كه جماعت دوم و اشخاص آن غير از اول باشد اشكال ندارد.