اولاد خود وقف كرده باشد اختيار با خود آنان است و اگر بالغ نباشند، اختيار با ولى ايشان است و براى استفاده از وقف اجازه مجتهد جامع الشرائط لازم نيست.
مسأله 2763 - اگر ملكى را مثلا بر فقرا يا سادات وقف كند يا وقف كند كه منافع آن به مصرف خيرات برسد، در صورتى كه براى آن ملك متولى معين نكرده باشد اختيار آن با حاكم شرع است.
مسأله 2764 - اگر ملكى را بر افراد مخصوصى مثلا بر اولاد خود وقف كند كه هر طبقهاى بعد از طبقه ديگر از آن استفاده كنند، چنانچه متولى ملك آن را اجاره دهد و بميرد در صورتى كه مراعات مصلحت وقف يا مصلحت طبقه بعد را كرده باشد اجاره باطل نمىشود. و همچنين است اگر متولى نداشته باشد و يك طبقه از كسانى كه ملك بر آنها وقف شده آن را اجاره دهند و در بين مدت اجاره بميرند در صورتى كه مراعات مصلحت وقف يا مصلحت طبقه بعد را كرده باشند.
اجاره باطل نمىشود.
مسأله 2765 - اگر ملك وقف خراب شود، از وقف بودن بيرون نمىرود مگر آنكه عنوانى را قصد كرده باشد كه آن عنوان از بين برود مثل اين كه باغ را براى تفريح وقف كرده باشد كه اگر آن باغ خراب شود وقف باطل مىشود و به ورثه واقف بر مى گردد.
مسأله 2766 - ملكى كه مقدارى از آن وقف است و مقدارى از آن وقف نيست اگر تقسيم نشده باشد، مجتهد جامع الشرائط يا متولى وقف مىتواند با نظر خبره سهم وقف را جدا كند.
مسأله 2767 - اگر متولى وقف خيانت كند و عايدات آن را به مصرفى كه معين شده نرساند حاكم شرع، امينى را به او ضميمه مىنمايد كه مانع از خيانتش گردد و در صورتى كه ممكن نباشد مىتواند به جاى او متولى امينى معين نمايد.