حضرت امير مؤمنان (عليه السلام) فرمودند: (مردمى كه با داشتن آب و خاك، محتاج هستند از رحمت خداوند بدور مىباشند.) حضرت صادق (عليه السلام) به شخصى در مقام تشويق و ترغيب به كار فرمودند: (بار بر سر خود حمل كن و اين زحمت را تحمل كن و از ديگران بى نياز باش).
حضرت پيغمبر (صلى الله عليه وآله) فرمودند: (كسى كه شب را در حالى به صبح مىآورد كه نتيجه در پيش گرفتن راه كسب حلال خسته شده است خداوند گناهان او را مىآمرزد).
حضرت صادق (عليه السلام) به مردى 700 دينار به عنوان مضاربه دادند و فرمودند: (اين پول را از اين نظر در اختيار تو گذاشتم كه دوست مىدارم خداوند مرا در حالى كه پول را راكد نگذاشته و در جريان كار و تحصيل فائده قرار دادهام، ببيند.) مطلب مهم در اينجا اين است كه پيشوايان بزرگ اسلام تأكيد بسيار زيادى بر اين موضوع داشتهاند كه مسلمانان مسائل و احكام مربوط به اقتصاد اسلامى را ياد بگيرند تا هرگز دچار تخلف از موازين اسلامى نشوند.
حضرت امير مؤمنان (عليه السلام) تاجران و كسبه را مخاطب ساخته سه مرتبه به آنها فرمودند: (الفقه ثم المتجر) يعنى نخست احكام و مسائل شرعى را ياد بگيرد سپس به تجارت مشغول شويد.
حضرت باقر (عليه السلام) فرمودند كه امير مؤمنان (عليه السلام) هر روز صبح در يك يك بازارهاى كوفه در حالى كه تازيانه خود را بر دوش نهاده بود گردش مىكرد و به هر يك از بازارها مىرسيد مىايستاد و به آنها مىفرمود:
" خير و بركت را از خداوند بخواهيد و سختگيرى را كنار گذاشته معاملات را با سهولت انجام بدهيد و ميان خريداران فرق مگذاريد و خود را با حلم و حوصله آراسته كنيد از دروغگويى و قسم خوردن خوددارى كنيد و از ظلم و اجحاف جدا