داده و پس از خاتمه اعمال به ايران برگشته است و امسال نيز به مدينه مشرف شده و قصد حج دارد، بفرمائيد وظيفه او چيست؟ و آيا مىتواند براى خود يا ديگرى حج بجا آورد يا نه؟
ج - تا وظيفه سال قبل را از قربانى و حلق و اعمال مترتبه بر آن، انجام نداده و از احرام آن خارج نشده، نمىتواند محرم شود.
18 - س - صبى مميزى تمام اعمال حج را به نحو صحيح انجام داده است، آيا از صروره بودن، خارج مىشود يا نه؟
ج - بلى، خارج مىشود.
19 - س - در روز عيد قربان كه حاجى بايد حلق كند و از طرفى تراشيدن و كندن مو بر محرم حرام است، آيا حجاج بايد بعد از تقصير افرادى كه مخير بين حلق و تقصير هستند از وجودشان براى حلق استفاده كنند يا در آن وقت براى شخص جايز است كه سر خود را بتراشد، و آيا فرق است بين تراشيدن سر خود و تراشيدن سر ديگرى، و در هر حال تكليف شرعى او چيست؟
ج - خودش مىتواند خود را حلق كند، و مى تواند به كسى كه از احرام به حلق يا تقصير خارج شده واگذار كند كه او را از حلق نمايد، و در هر صورت اگر ديگرى او را حلق كند كفايت مىكند اگر چه از حرام خارج نشده باشد.
20 - س - كسى كه در حج وظيفه اش سر تراشيدن است و از اول مىداند كه با تيغ كشيدن، سرش خون مىآيد، بفرمائيد آيا سرش را بايد بتراشد يا نه؟
ج - بايد سر بتراشد على الاحوط.
21 - س - در مناسك آمده است: كسى كه سال اول حج او باشد، بنابر احتياط واجب بايد سر خود را بتراشد، آيا مىتوان در اين احتياط واجب به ديگرى رجوع كرد؟
ج - حكم سر احتياطات را دارد، لكن چون امر مهمى است، مراعات كنيد اين احتياط را.
22 - س - كسى كه حلق را فراموش كرده و به ايران باز گشته است، وظيفه او چيست؟
ج - بايد حلق و اعمال مكه مترتبه بر حلق را انجام دهد، و اگر نمىتواند خودش به مكه برود در محل خودش حلق كند و موى خود را به منى بفرستد على الاحوط، و براى