حلق كرده است و امسال به نيابت ديگرى حج بجا مىآورد، آيا در سفر دوم حكم صروره را دارد كه بايد حلق كند يا تقصير كافى است؟
ج - تقصير كفايت مىكند.
13 - س - شخصى در سال 60 نايب شخص ديگرى شد، و براى اولين بار آمد مكه و در مرز بين وادى محسر و منى، حلق نمود، به اعتقاد اين كه اين جا جزء منى است، و يك سال بعد باز به مكه مشرف شد، براى خودش به عنوان حجة الاسلام، و در منى تقصير نمود به خيال اين كه حلق قبلى، و اعمال حج گذشته او صحيح بوده است، و سال 65 باز به مكه مشرف شد و به عنوان ما فى الذمه محرم شد، در اين بين متوجه شد كه حلق سال اول در خارج منى بوده است و در نظر حضرت امام كافى نيست، امسال حلق را در منى به قصد ما في الذمه، انجام مىدهد و بقيه اعمال را نيز به قصد ما في الذمه، بجا آورده است، آيا اين كار كافى است يا نه؟
ج - كفايت مىكند و از منوب عنه واقع مىشود و بايد حجة الاسلام را اعاده كند.
14 - س - اگر كسى مقدارى از سر خود را با تيغ بتراشد و بقيه را ماشين كند آيا جايز است و حلق صدق مىكند؟ ضمنا بعد از ماشين، بقيه سر را نيز مىتراشد.
ج - تا حلق تمام نشده كوتاه كردن موى سر جايز نيست، و اگر تمام سر را تراشيده از حلق كافى است.
15 - س - كسى كه غير از وقوفين اضطرارى را نمىتواند درك كند و براى بقيه اعمال خود نايب مىگيرد، آيا مىتواند حلق را در غير از منى انجام دهد؟
ج - بايد در منى حلق كند، و حلق در غير منى كافى نيست، مگر آن كه نتواند به منى برود.
16 - س - شخصى دو موضع در سرش شكسته است، ممكن است كه حلق روز عيد باعث پاره شدن پوست گردد اگر تقصير نمايد، مجزى است يا وظيفه ديگرى دارد؟
ج - اگر اميد خوب شدن در حدى كه بتواند حلق تمام نمايد تا آخر ايام تشريق دارد تأخير بيندازد، و هم چنين اعمال مترتبه را، و اگر اميد ندارد يا پس از تأخير خوب نشد، احتياط آنست كه هر مقدار سر را مىتواند بتراشد و تقصير هم بكند.
17 - س - شخصى سال گذشته قربانى و حلق را در غير منى (خارج از منى) انجام