همان درى كه وارد شده بود خارج شد، آيا احرامش چگونه است؟
ج - صحيح است.
16 - س - يك نفر از حجاج به كلى شنوائى خود را از دست داده و زبان او هم لكنت دارد كه قادر بر تكلم صحيح نيست، مسؤلين و ساير حجاج همراه، به اين موضوع توجه نداشتهاند و اين آقا بدون نيت و تلبيه وارد مكه شده است، تكليف او و همراهانش چيست؟
ج - بايد به ميقات برگردد و با نيت و تلبيه محرم شود هر چند با بردن همراه باشد، و اگر نمىتواند به ميقات برود بايد در خارج حرم محرم شود، و اگر نمىتواند تلبيه را صحيح بگويد ولو با تلقين، احوط آن است كه بر هر نحو مىتواند بگويد و ترجمهاش را نيز بگويد.
17 - س - نظر به اين كه مسجد جحفه و مسجد تنعيم اخيرا تخريب و باز سازى شده و وسعت يافته است، آيا حجاج يا معتمرين بايد حتما در حدود مسجد قبلى محرم شوند و يا محرم شدن در تمام مسجد فعلى معتبر است؟
ج - ميقات در جحفه خصوص مسجد نيست و از هر جاى جحفه مى توانند محرم شوند، و همچنين مسجد تنعيم خصوصيت ندارد و احرام از ادنى الحل صحيح است هر چند در مسجد نباشد. بنابر اين در صورت توسعه مسجد با صدق جحفه در اول وادنى الحل در دوم، احرام اشكال ندارد.
18 - س - در مناسك فرمودهايد خدمهاى كه مىخواهند به مكه بروند و از مكه خارج شوند، در صورت خارج شدن از مكه، اگر فقط به جده مىروند، براى ورود به مكه در مرتبه دوم و سوم و بعد از آن احرام واجب نيست، ولى اگر به مدينه بروند و از آنجا بخواهند به مكه بروند بايد در مسجد شجره محرم شوند براى عمره مفرده ديگر چنانچه ميسر است، نكته علمى فرق ميان جده و مدينه را بيان فرمائيد؟
ج - فارق، عبور از ميقات و عدم عبور است.
19 - س - كسى كه وسائلش در جحفه مانده است، آيا مىتواند براى آوردن وسائل خود، از احرام خارج گردد در حالى كه براى عمره تمتع محرم شده، و وارد حرم گرديده است؟
ج - مىتواند قبل از خروج از احرام عمره، برود وسائل خود را بياورد، و اگر