را به او بدهد، و جائز نيست آن را تملك كند، و اگر تملك كند مالك نمىشود و ضامن هم مىشود.
مسأله 21 - كسى كه بعد از محرم شدن نتوانسته باشد وظيفه اى انجام دهد كه محل شود اگر مصدود يا محصور است بايد بوظيفه آنها كه در آخر مناسك ذكر شده عمل نمايد و اگر مصدود يا محصور نيست در بعض موارد با انجام عمره مفرده مىتواند محل شود.
مسأله 22 - در مسجد النبى - صلى الله عليه وآله - سجده كردن روى فرشهاى مسجد مانع ندارد و مهر گذاشتن جايز نيست، و لازم نيست در جائى كه سنگ است نماز بخوانند، و لازم نيست حصير يا نحو آن با خود ببرند، ولى اگر مراعات كنند كه موجب وهن نشود و حصير براى جا نماز با خود داشته باشند و روى آن نماز بخوانند به طورى كه متعارف ساير مسلمين است اشكال ندارد، لكن تأييد مىشود كه از عملى كه موجب هتك و انگشت نما شدن باشد اجتناب نمايند.
23 - س - در مسجد النبى - صلى الله عليه وآله - بعد از اتمام نماز جماعت، آيا مىتوان روى فرشهاى مسجد سجده نمود و يا اين كه بايد برود در جائى كه سنگ فرش است و بر سنگ نماز بخواند؟
ج - لازم نيست بجاى ديگر كه سنگ مفروش است برود.
24 - س - كسى كه نماز را در مسجد الحرام به نحو استداره خوانده است، به طورى كه رو در روى امام جماعت و يا طرفين او ايستاده بوده است، آيا اين نماز احتياج به اعاده دارد؟
ج - با وضع فعلى نياز به اعاده ندارد.
25 - س - در صورتى كه شخص نمازگزار وارد يكى از مساجد مدينه منوره و يا مكه معظمه شد و مشاهده كرد كه جماعت خاتمه يافته است، ولى نمازگزاران در مسجد هستند، آيا مىتواند نماز را فرادى بر طبق شرايط موجود بجاى آورد يا بايد بيايد مسافرخانه و يا هتل و نمازش را با چيزى كه سجده بر آن صحيح است انجام دهد؟
ج - مىتواند در همانجا و بر طبق نماز آنان بجا آورد.
26 - س - حصيرهائى كه در حجاز مورد استفاده حجاج ايرانى و غير ايرانى واقع مىشود سجده بر آن جايز است يا خير، با ملاحظه اين كه حصير مزبور با نخ مخلوط است؟