شهادت را در جامعه اسلامي زنده كرد، جامعه اى كه بيست سال را به سكوت و تسليم گذرانده بود، و با آنكه در اين مدت نسبتا طولانى موجبات انقلاب فراوان بود، كوچكترين انقلابى رخ نداده بود، فاجعه كربلا وجدان دينى جامعه را بيدار كرد و تحول تازه اى بوجود آورد كه تحت تأثير شديد خود جامعه اسلامي را به كلى دگرگون ساخت.
و همين كافى بود كه مردم را به دفاع از حريم شخصيت و شرافت و دين خود وادارد، روح مبارزه را كه در جامعه به خاموشى گرائيده بود، شعله اى تازه بخشد، و به دلهاى مردم و پيكرهاى افسرده حياتى تازه دميده آنها را به جنبش درآورد.
3 - انقلاب و شورش مردم بر ضد حكومت انقلاب امام سرچشمه نهضتها و انقلابهاى متعددى در جامعه اسلامي گرديد، شيعيانى كه خود امام را دعوت نموده و سپس دست از يارى أو برتافتند، كم كم به اشتباه خود پى برده و متوجه مى شدند كه چه عمل ننگينى را به انجام رسانده اند، آنان احساس مى كردند كه ننگ اين گناه از دامنشان شسته نخواهد شد، مگر آنكه انتقام خون أو را از قاتلانش بگيرند و يا در اين راه كشته شوند.
از طرف ديگر گروه ديگرى نيز به آنان پيوستند، كسانى كه مى خواستند از يوغ ظلم دستگاه حكومت اموى بوسيله انقلاب رهائى يابند.
اولين جنبشى كه پس از قيام كربلا پديد آمد، قيام توابين به رهبرى سليمان بن صرد خزاعي ومسيب بن نجيه وعبد الله بن سعد وعبد الله بن وال تميمي ورفاعة بن شداد بود، اين جنبش از سال شصت و يك هجري