فرصت ها براي در هم شكستن قدرت مخالفان به نحو أكمل استفاده كرد.
أو با آن كه نزد صدوق درس خوانده و شاگرد وى شمرده مى شد در چندين اثر خود أو را كه سر آمد قميان (187) و رئيس محدثان (188) بود به شدت مورد حمله قرار داد. در سأله ء تصحيح الاعتقاد كه شرح رساله اعتقادات صدوق است، در مسائل سرويه (189)، در رساله جواب أهل الحائر ورسائل ديگر عقائد و آراء أو را مورد انتقاد شديد قرار داد. به خصوص در رساله أخير با عباراتى چنان تند به أو تاخت (190) كه برخى از دانشمندان در صحت نسبت آن به مفيد ترديد كرده اند (191) و برخى ديگر آن را به شريف مرتضى نسبت داده اند (192) يا از شخصي ثالث دانسته اند (193) گرچه روشن است كه اين رساله از مفيد است (194) و بسيارى از مطالب آن عينا همان هاست كه در آثار ديگروى به خصوص تصحيح الاعتقاد (195) نيز ديده مى شود.
از اين حملات و انتقادات تند و تيز، و اعتراضات ديگر أو به روش أهل الحديث (196)، برمىآيد كه كار محدثان به جايى رسيده بود كه مفيد براي نجات علمي و فكرى شيعه چاره اى جز چنين خشونت و شدت عمل در برابر آن نمى ديد (197). أو كتابي نيز در رد مكتب أهل الحديث با نام مقابس الأنوار في الرد على أهل الاخبار نگاشته بود (198).
شريف مرتضى نيز در قلع وقمع محدثان و مكتب آنان نقشى مهم داشت. أو در بسيارى از آثار خود از جمله جوابات المسائل الموصلية الثالثة (199) ورسالة في الرد على أصحاب العدد (200) و رسالة في ابطال العمل باخبار الآحاد (201) بر آنان سخت تاخت و همگى محدثان قم را به فساد عقيدة