زبان آورده شود همچنان كه قصد نيابت نيز لازم است.
مسأله 112 - همچنان كه نيابت به تبرع و اجاره صحيح است به جعاله و شرط ضمن عقد و مانند اينها نيز صحيح است. جعاله اين است كه شخصى به ديگرى بگويد اگر بجاى من يا فلان كس حج به جا آوردى، فلان مبلغ را به تو مىدهم. شرط ضمن العقد اين است كه در ضمن عقد معامله، مثلا فروش منزل يا مغازه، شرط كند كه از قبل من يا فلان كس حج به جا بياورى.
مسأله 113 - كسى را كه در ترك بعضى از اعمال حج يا در به جا نياوردن آن به طور صحيح معذور باشد نمىتوان اجير نمود، بلكه اگر چنين شخصى تبرعا به نيابت ديگرى حج نمود، اكتفا كردن به عملش مشكل است بلى اگر در به جا آوردن كارهاى كه بر محرم حرام است معذور باشد، مثل اين كه مضطر به تظليل (زير سايه رفتن) باشد اجير گرفتن يا نايب گرفتن چنين شخصى عيبى ندارد.
مسأله 114 - هر گاه نايب پيش از محرم شدن بميرد، ذمه منوب عنه فارغ و برى نمىشود و لازم و واجب است دوباره برايش نايب گرفته شود، البته در چيزهايى كه نايب گرفتن در آن واجب است. و چنانچه پس از احرام بميرد كفايت از منوب عنه مىكند، هر چند مردنش قبل از دخول حرم باشد بنابر اظهر و در اين مورد فرقى بين حجة الاسلام و غير آن نيست. و همچنين فرقى نيست بين اين كه نيابت به مزد و اجرت باشد يا به تبرع و مجانى.