جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٤ - الصفحة ٢٣٦
معتبرى معامله شرعيه نمايد كه سال به سال منافع حاصله آن را به نحو مسطور در مشاهد مشرفه صرف نمايد.
و نصف ديگر از متملكات او را اوصى مزبور دو تومان او را به معتق وى داده وتتمه را بين الورثه كما فرض الله قسمت نمايد. و تخلف در هيچ جزئى از اجزا مذكوره را جايز نداند.
و ناظر گردانيد در خصوص وصاياى خود بكر ولد خالد را، كه در امور مذكوره و لوازم آن، وصى مؤمى اليه به اطلاع و صوابديد او عمل نمايد و در هر باب بالا شتراك عمل نمايند.
و نيز وصيت نموده كه وصى و ناظر (مزبوران) به مشورت با خالد مشار اليه معمول دارند وصايا را و نيز قرار داده و مأذون ساخته وصى و ناظر مزبوران، را كه با تغذر يا تعسر خريدن ملك و معامله [اى] كه در فوق قلمى شد، همان اصل وجه مذكور را اثلاثا در مشاهد مشرفه مذكوره مصروف دارند. و در هيچ باب تخلف را جايز ندانند. و نيز وصيت نموده كه عمرو وصى (مشار اليه) در خصوص اولاد صغار موصى نهايت سعى و اهتمام به عمل آورد. خصوصا ذكور اولاد كه به علم و مشق كردن و محافظت و پرستارى او در هر باب خود را معاف ندارد و كوتاهى ننمايد، كه باعث رضامندى خدا و والدين او بوده باشد.
در صورت وصيتنامچه مذكوره عمل وصى (در اين حال) چه طريق بايد بوده باشد؟ و عمل ناظر به چه قسم وتنخواه موصى نصف از بابت وصايا وتتمه تنخواه ارث صغار در تصرف كداميك از وصى و ناظر بوده باشد؟ يا آن كه بايد در تصرف هر دو بوده باشد نظر به لفظ (اشتراكى) كه قلمى شده در وصيتنامچه؟ يا آن كه بايد تمام تنخواه از بابت وصايا و تنخواه صغار در تصرف وصى بوده باشد، و به مصارفى كه مىرسد و عملى كه مىشود به اطلاع و استحضار ناظر بوده باشد؟ يا در امرى كه احتياج به شور بوده باشد استدعا اين كه آنچه موافق طريق شر ع انور بوده وضوح آن را به طريقى كه مبين باشد حكم آن را قلمى نموده جواب: در استفتا از چند چيز سؤال شده: اولا اين كه وصى چه كار بايد بكند. دوم آن كه ناظر چه بايد بكند. سوم آن كه نظر به لفظ به اين كه (در هر باب بالا شتراك عمل نمايند) آيا مال بايد در تصرف وصى و ناظر هر دو باشد يا در تصرف وصى بوده باشد.
اما جواب از سؤال اول: پس آن موقوف است به تحقيق حال وصيت. و چون وصيت
(٢٣٦)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 ... » »»
الفهرست