مسأله 17 - استطاعتى كه در وجوب حج معتبر است استطاعت از جايى است كه در او است نه از بلد و وطنش. پس هر گاه مكلف مثلا براى تجارت يا غير آن به مدينه منوره يا جده رفت، و در آنجا داراى زاد و راحله يا قيمت آنها باشد كه بتواند با آن حج نمايد حج بر او واجب خواهد بود، هر چند اگر در بلد خود مىبود مستطيع نمىشد.
مسأله 18 - اگر مكلف ملكى داشته باشد، و به قيمت خودش فروش نرود، و چنانچه بخواهد حج نمايد بايد به كمتر از قيمت بفروشد كه باعث ضرر كلى شود فروشش واجب نيست اما اگر هزينه و مخارج حج بالا برود و به حد غير عقلائى نرسد و مثلا كرايه ماشين در سال استطاعت گرانتر از سال بعد باشد، تأخير جايز نيست و بايد همان سال برود.
مسأله 19 - داشتن هزينه بازگشت هنگامى معتبر است كه مكلف قصد بازگشت به وطن خود را داشته باشد. اما اگر نخواسته باشد برگردد، يا خواسته باشد در جاى ديگرى غير از وطن خود ساكن شود، بايد هزينه رفتن به آن جا باشد، و دارا بودن هزينه بازگشت به وطن لازم نيست. بلى اگر جايى كه مىخواهد در آن جا بماند دور تر از وطنش باشد كه هزينه رفتن به آن جا بيشتر از هزينه بازگشت به وطن باشد، در اين صورت داشتن هزينه تا آنجا شرط نيست، بلكه داشتن هزينه بازگشت به وطن در وجوب حج كافى است.