جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ١ - الصفحة ٨٠
181 - سؤال: ميت را كه به روى تخته غسل مىدهند و فوطه ميت و دست غسال به تبعيت پاك شدن ميت، آنها هم پاك مىشوند يا نه؟
جواب: بلى، همگى به تبعيت پاك مىشوند، بلكه مىگوييم كه پاك شدن آنها نه محض تبعيت است، بلكه به جهت شرعى و صدق شستن بر آنها، بلى آنچه مستفاد مىشود از حكمها هر فضليت غسل ميت با جامه، بر مىآيد كه فشردن جامه در اينجا ساقط است و عصر لازم نيست در اينجا.
182 - سؤال: در نماز ميت، پنج تكبير واجب است، يا دعا هم واجب است؟ و اگر دعا هم واجب باشد دعاى بخصوص دارد يا هر دعايى كه باشد؟ نماز ميت را به پيشنماز مىتوان اقتدا كرد و عدالت پيشنماز در نماز ميت شرط است يا نه؟
جواب: پنج تكبير واجب است به اجماع علما، و دعا هم واجب است بنا بر مشهور و اقوى، و در دعا هم بايد كه بعد از تكبير اول، شهادتين را بگويد و بعد از تكبير دوم، صلوات بر محمد و آل محمد و بعد از تكبير سوم، دعا به مؤمنين و مؤمنات، و بعد از تكبير چهارم دعا به ميت و بعد از تكبير پنجم دعايى واجب نيست و اقل واجب به همين مىشود كه بعد از تكبير اول، بگويد: " اشهد ان لا إله الا الله و اشهد ان محمدا رسول الله " و بعد از تكبير دوم:
" اللهم صل على محمد و آل محمد " و بعد از تكبير سوم بگويد: " اللهم اغفر للمؤمنين والمؤمنات " و بعد از چهارم: " اللهم اغفر لهذا الميت ". و به جماعت كردن مستحب است و اظهر اين است كه در امام، عدالت شرط است و در دعا بهتر آن است كه آنچه بخصوص وارد شده بخواند.
183 - سؤال: در اراضى مبتله بعد از رميم شدن، ظاهرا خلافى نباشد در جواز نبش، بلكه گاه هست كه واجب مىشود. آيا چنين است؟ و آيا احدى از مجتهدين، حدى از براى رميم شدن نقل فرموده‌اند؟ مثل ثلثين سنة، يا اربعين سنة؟ يا همگى موكول به عرف فرموده‌اند؟
جواب: ظاهرا موكول است به عرف و رجوع به اهل خبره. و مختلف مىشود اين به اختلاف خاكها و هواها در بلاد، و مرجع در اين خصوص، ظن است و هرگاه به ظن رميم
(٨٠)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... » »»
الفهرست