جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٤ - الصفحة ٤٩٩
است 1. و هم چنين عياشى در تفسير خود از ابى بصير روايت كرده از حضرت باقر (ع) در روايت زراره در تفسير آيه شريفه (فما استمتعتم) 2 كه آن حضرت فرموده (عدتها حيضتان). 3 و اما دلايل قول مفيد واتباع او: پس همان صحيحه زراره است به ضميمه حسنه زراره كه گذشتند. و بر اين وارد است كه تفسير مطلق (قر) در اخبار موجب اراده طهر در خصوص اينجا نمىشود. زيرا اقوى اين است كه قر مشترك لفظى است ميان طهرو حيض. پس تفسير آن على الاطلاق به احدهما غير ظاهر الوجه است. و اين قرينه اين است كه مراد در اين تفسيرها تفسير لفظ قرئى است كه در آيه (ثلاثة قرو) وارد شده است. و تفسير آن به طهر در آنجا مستلزم اراده آن نيست در اينجا. ومجرد سياق حديث وقرينه مقام در حسنه زراره كه دلالت دارد بر اراده طهر، مقاومت نمىكند با احاديث معتبره متعدده، يعنى صحيحه اسماعيل بن الفضل، و امثال آن. پس ترجيح باقول شيخ است. چنان كه احتياط هم مقتضى آن است.
و اما باقى اقوال - كه يكى اعتبار يك حيض است، و يكى اعتبار يك حيض و نيم -:
هر چند به مقتضاى قول اول احاديث معتبره بسيار هست. 4 و بر طبق ثانى هم حديث صحيح هست. 5 لكن چون مقاومت نمىكنند با ادله مشهور، لازم است تأويل آنها، يا طرح آنها.
و اما جواب از مسأله ثانيه: پس عده آن چهل و پنج روز است. و خلافى در آن نيست، و جمعى دعوى اجماع بر آن كرده اند. و اخبارهم دلالت دارد بر آن. 6 و فرقى ما بين آزاد و كنيز نيست، و ظاهرا خلافى در اين هم نباشد.
319 و 320: سؤال: زيد زينب را به عقد دائمى خود در آورده ودخل نموده. و متعاقدين را يقين حاصل بود كه زينب خالى از مانع ومطلقه به طلاق صحيح است. و ناكح قبل از عقد از زوج اول زينب استماع نمود (من زينب را مطلقه ساخته ام). و چندى

١ - بحار: ج ١٠٣ ص ٣١٥ ح ٢٠.
٢ و ٣ - آيهء ٢٤ سورهء نساء - وسائل ج ١٤، ابواب المتعة، باب ٢٣ ح ٦.
٤ - وسائل: ابواب المتعة، باب ٢٢ ح ١ و ٤ و ٦ و ٧.
٥ - وسائل: ج ١٥، ابواب العدد، باب ٥٢ ح ١. وباب ٥٣ ح ٢.
٦ - وسائل: ج ١٤، ابواب المتعة، باب 22.
(٤٩٩)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 ... » »»
الفهرست