نمايد. لكن اگر به گيرنده رجوع كرد، گيرنده به دهنده رجوع مىكند اگر غصب بودن را نمىدانسته. و چنانچه مىدانسته مال غصبى بوده و با آن به حج رفته، حق رجوع به دهنده ندارد.
مسأله 54 - اگر كسى براى خود بدون استطاعت يا به جاى ديگرى تبرعا يا با اجاره حج نموده، حجش كفايت از حجة الاسلام نمىكند پس در صورتى كه مستطيع شود بايد حج را به جا آورد.
مسأله 55 - چنانچه كسى به اعتقاد اين كه مستطيع نيست، به عنوان استحباب به حج رفت و قصد فرمانبردارى امر فعلى را نمود بعدا معلوم شد مستطيع بوده حجش كفايت مىكند و حج ديگرى بر او واجب نيست.
مسأله 56 - در صورتى كه زن مستطيع شود مىتواند بدون اذن شوهر حج نمايد و اذن او شرط نيست، همچنان كه شوهر نمىتواند زن خود را از حج واجب منع نمايد. بلى مىتواند در صورتى كه وقت وسعت دارد او را نگذارد با اولين قافله حركت كند و زنى كه از شوهر خود طلاق گرفته و طلاقش رجعى است وعده او تمام نشده مانند زن شوهر دار است.
مسأله 57 - هنگامى كه بانوى واجب الحج شد، همراه داشتن محرم با خود شرط نيست در صورتى كه مأمون بر نفس خود باشد، و در صورتى كه مأمون نباشد و بر خود بترسد لازم است محرمى همراه خود داشته باشد هر چند به اجرت باشد، البته