جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٣ - الصفحة ٤٤٦
مميز آمده و ماليات ملك مزبور زياد شده. آيا آن زيادتى را بايد موجر از عهده بيرون آيد يا مستأجر؟ -؟.
جواب: خراج زمين بر صاحب زمين است. خواه سلطان زياد كند يا كم كند. مگر اين كه بر مستأجر شرط كند كه او بدهد. و در صورتى كه بر مستأجر شرط كند، بر او واجب مىشود. و اين كه در اين بين سلطان زياد كند وجهى [را] كه متعارف نبود قبل از اين، ظاهر اين است كه زيادتى بر صاحب زمين باشد.
218: سوال: هر گاه شخصى ملكى اجاره نموده باشد. و بدون اذن مالك قلعه [اى] بنا كرده باشد. آيا مالك مىتواند كه قلعه را خراب كند و زراعت نمايد؟ يا آن كه بايد بعد از دادن اجرت المثل قلعه را خراب كند؟
جواب: هر گاه در اجاره اين معنى در نظر نبوده، مىتواند قلعه را خراب كند و بر او چيزى نيست در عوض خرابى قلعه. بلكه بايد آن شخص كه آن قلعه را ساخته خود خراب كند و زمين را هموار نمايد و به دست صاحب بدهد. و هر گاه در ميان ايشان سخنى مذكور شده باشد [و] بنابر آن قلعه را ساخته، بايد به مرافعه شرعيه حاضر شوند.
219: سوال: هر گاه شخصى نمازى يا روزه‌اى به جهت ميتى قبول كرده. آيا به اذن وارث مىتواند كه روزه‌اش را به ديگرى بدهد يا نه؟ -؟. و بر فرض جواز، دو نفر با هم مىتوانند گرفت يا نه؟ -؟.
جواب: بلى مىتوانند. واظهر عدم وجوب ترتيب است در روزه، و دو نفر مىتوانند بگيرند. والله اعلم.
220: سوال: هر گاه كسى جامه‌اى بدهد به صباغ كه رنگ كند. و در وقت گرفتن، صباغ جامه ديگر به او بدهد. و آن جامه در دكان صباغ عوض شده است، آيا صاحب جامه را مىرسد كه آن جامه را بگيرد؟ يا آن كه نمىرسد و ليكن مىتواند قيمت جامه خود را از او بگيرد؟ و يا آن كه قيمت را هم نمىتواند بگيرد؟ و حكم آن چه چيز است؟.
جواب: ظاهرا خلافى در اين نيست - و در مسالك دعوى اجماع كرده - افسادى كه اهل صنعت به دست خود بكنند در آن عينى كه به آنها مىدهند از براى اصلاح، موجب
(٤٤٦)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 ... » »»
الفهرست