جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٤ - الصفحة ٣٥٧
جواب: هر چند زنا در حال عده وفات مستلزم حرمت ابدى نيست على الظاهر. لكن عقد برادر زاده بر سر عمه بدون اذن عمه باطل است. خصوصا هر گاه عمه بعد از عقد هم اجازه و امضاى عقد نكند. والله العالم.
202: سؤال: زوجه خواه اولاد داشته باشد و خواه نداشته باشد مستحق تمام مهر است يا نه؟
جواب: زوجه مدخوله مستحق تمام مهر است خواه اولا داشته باشد يا نداشته باشد.
203: سؤال: زيد املاكى در نكاح زينب نموده است و زينب هرگز ادعاى ملك خود را از زيد ننموده است كه املاك را به تصرف من بده، يا از براى من زرع كن، يا آن كه اجرت ملك را به من بده، و رضا بوده است كه زيد ملك را از براى خود زرع نمايد. آيا بعد از فوت زيد زينب ادعاى اجرت از ورثه زيد مىتواند كرد يا نه؟
جواب: اگر ثابت شود كه به اذن و رضاى زوجه زرع كرده، اجرت به او وا گذاشته است. سخنى نمىتواند گفت. و اگر ثابت نشود ظاهرا دعوى اجرت مىتواند كرد.
204: سؤال: آيا صداق زوجه هاى زيد را از آن چيزى كه نفع از براى صغير ندارد بايد داد؟ يا از هر چه كه زوجه ها خواسته باشند بايد داد؟
جواب: اختيار با وارث است. صاحبان صداق حق خود را مىطلبند. اگر عينى در صداق ايشان هست عين را بايد به آنها داد. و اگر دين است، هر مالى كه وارث خواهد بفروشد و حق آنها را بدهد. و اگر نقد را طلب دارند [وراث] نمىتوانند آنها را الزام نمايند كه جنسى را كه نمىخواهند بردارند. و از جانب صغير ولى شرعى او متوجه مىشود و صلاح او را بايد ملاحظه بكند. و بعد از فقد جد و وصى، حاكم شرع ولى او است. و با تعذر آن عدول مومنين حسبتا متوجه او مىشوند.
205: سؤال: هر گاه زنى در عده طلاق يا وفات عقد بشود. و بعد از اتقضاى عده دخول واقع شود. و مرد و زن هر دو جاهل به عده و تحريم باشند. حرام مؤبد مىشود يا نه؟
جواب: در صورت مزبوره حرام ابدى نيست، و تا دخول در عده نباشد حرام نمىشود. و لكن عقد باطل است. و ثانيا جايز است كه همان مرد او را تزويج كند. و ظاهرا در مسأله خلافى نباشد. به غير غفلتى كه صاحب كفايه را حاصل شده، و حق،
(٣٥٧)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 ... » »»
الفهرست