جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ٣ - الصفحة ١٦٥
و هم چنين مالك آب به ادعاى بطلان يا عدم لزوم حقى از براى او نمىكند - پس ظاهر اين است كه در اينجا از باب آن مسأله‌اى است كه كسى مجراى آب خود را در ملك غير مىبيند، يا عبور خود را در ملك غير مىبيند، يا سر درختان سقف خانه خود را بر ديوار غير مىبيند، و وجه اين را نه آن مىداند و نه غير. و ظاهر در اينجا اين است كه نمىتواند غير، مانع او شود.
و هر گاه نزاع كنند و صاحب آسيا بگويد كه من به حق متصرفم. و مالك آب منكر باشد، پس در اينجا خلاف است. واظهر در نظر حقير ترجيح قول ذى اليد است كه صاحب آسيا باشد. و وجه اين را در جواب مسائل ديگر ذكر كرده‌ام و حاصل آن (1) اين است كه: ملكيت غير منافات با ثبوت حقى در آن ملك ندارد. و جمع بين الحقين مهما امكن لازم است. و يد تصرف چنان كه در اعيان معتبر است در حقوق هم معتبر است. ومفروض ثبوت يد صاحب آسيا است بر اين حق. و علاوه بر اينها، عمومات نفى ضرر و حرج هم دلالت دارد خصوصا در وقتى مالك آب به هيچ نحو متضرر نمىشود. و خصوصا در وقتى كه غرض او اضرار و لجاج باشد.
و هم چنين دلالت دارد بر آن، خصوص صحيحه محمد بن على بن محبوب (قال كتب رجل الى الفقيه (ع) فى رجل كانت له رحى على نهر قرية، والقرية لرجل او رجلين، فاراد صاحب القرية ان يسوق الماء الى قريته فى غير هذا النهر الذى عليه هذه الرحى ويعطل هذه الرحى. اله ذلك ام لا؟ -؟. فوقع: يتقى الله ويعمل فى ذلك بالمعروف ولا يضار اخاه المومن). (2) و كلينى نيز همين حديث را به ادنى تفاوتى در سندى صحيح روايت كرده است. (3)

1: آنچه مصنف (ره) در اينجا تحت عنوان (حاصل) آورده مشروح تر از آن است كه در جواب مسايل ديگر (در سه مسأله از مسائل همين باب صلح كه ملاحظه كرديد) بيان كرده است.
2 و 3: وسائل: ج 17، ابواب احياء، باب 15 ح 1 - توضيح: اين حديث در: فروع: ج 5 ص 293 ح 5 وتهذيب ج 7 ص 164 ح 32 وفقيه ج 3 ص 150 ح 10، آمده و آنچه در متن بالا آمده مطابق روايت من لا يحضره الفقيه است و در فروع كافى به جاى (الى الفقيه)، (ابى محمد (ع)) آمده و نيز جمله (الذى عليه هذه الرحى) در آن نيست.
و نيز به جاى (ولا يضار)، (لايضر) است. و در هر صورت اين حديث بر (عمل به معروف) امر مىكند و اصل انتقال مجراى آب را تحريم نمىكند. خصوصا در صورتى كه اگر صاحب آب در صورت ممنوع شدن از تغيير مسير آب، متضرر شود.
(١٦٥)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 ... » »»
الفهرست