تا، نه اذن امام شرط است و نه اذن مجتهد جامع الشرايط، و لكن مسائل و احكام اين د و قسم را بايد كه موافق حق كرده باشد، همچنان كه مسائل عبادات و معاملات همه را بايد دانست و احتياج به رجوع به مجتهد در احكام، غير آن است كه اذن مجتهد در قتال و دفاع شرط باشد.
456 سؤال: بيضه اسلام كه در احاديث و لسان اهل شرع، مذكور است و مشهود است، مقصود از آن چيست و خوف بر بيضه اسلام چه معنى دارد و در چه صورت است؟
جواب: بيضه در لغت عرب به چند معنى آمده است. اول تخم مرغ، دوم، خصيه. سوم، خود آهن (كه بر سر مىگذارند براى محافظت از اسلحه) چهارم حوزه و ناحيه به معنى جانب. پنجم بيضة البلد مىگويند، يعنى يگانه شهر كه بزرگ شهر است و مردم تابع او هستند و در دور او جمع مىشوند و شكى نيست كه اطلاق بيضه از راى اسلام، معنى مجازى است و مراد، آن معنى است كه مناسبت با يكى از آن معانى حقيقيه داشته باشد. مىتواند شد كه تشبيه به تخم مرغ باشد، يعنى چنان كه تخم، اصل مرغ است و مرغ از آن به هم مىرسد و بر طرف شدن تخم، منشأ بر طرف شدن مرغ است، چنان كه در السنه عوام مشهور است كه مىگويند كه اين گربه، تخم موش را از اين خانه برانداخت، يا اينكه اين مرغ، تخم مورچه را از اين خانه برانداخت، يا فلان حاكم، تخم مرغ را از اين شهر برانداخت. يعنى كفار مىخواهند كه تخم اسلام را از ميان براندازند.
و مى تواند شد كه مراد تشبيه به " خود " باشد كه خود، از سر اسلام برخيزد كه اسلام را تشبيه كردهاند به شخص جنگى كه خود بر سر دارد، چون سر، رئيس تن است و بدون سر، تن را بقايى نيست و محافظت سر، براى محافظت تن ضرور است و شايد مراد اين باشد كه كفار مىخواهند كه خود سر را از سر اسلام كه سلطان و بزرگ آنهاست بردارند كه به سبب آن، سر تلف شود و به واسطه آن، اسلام هم تلف شود و از اينجا معلوم شد مناسبت تشبيه به يگانه و بزرگ شهر كه مراد از بيضه اسلام، سلطان و بزرگ آن باشد، خواه امام عادل و خواه جايز كه زوال آن، منشأ تفرق مسلمين و انقراض اسلام مىشود. و اگر از باب ناحيه و جانب، گيريم كه معنى واضح است. به هر حال مراد علما از بيضه اسلام در اينجا و