مسأله 74 - كسى كه فوت كرده و حجة الاسلام بر او هست و تركه وى به مقدار هزينه حج نيست، واجب است در صورتى كه بدهى يا خمس و زكات دارد در آنها صرف شود، و چنانچه بدهكارى ندارد تركه براى ورثه است و واجب نيست كمبود هزينه حج را از مال خود تكميل نمايند.
مسأله 75 - چنانچه كسى فوت كند و حجة الاسلام بر ذمه وى باشد، واجب نيست از وطن و بلد وى نايب بگيرند بلكه نايب گرفتن از ميقات كافى است. نزديكترين ميقات به مكه در صورت امكان كافى است. مگر آن كه حج شخص نائب متوقف بر حج بلدى باشد و يا آن كه وصيت به حج بلدى شده باشد كه در اين موارد نيز از اصل تركه مخارج آن تامين مىگردد و در غير اين موارد مخارج زائد بر ميقات بايد از ثلث پرداخت شود و احوط و اولى اين است كه اگر مال گنجايش داشته باشد از وطن نايب گرفته شود، ولى اجرت بيشتر از ميقات بر ورثه صغار واجب نيست.
مسأله 76 - كسى كه بميرد و حجة الاسلام بر ذمه وى باشد، واجب است در همان سال فوتش نايب بگيرند و اگر در همان سال استيجار و نايب گرفتن از ميقات ممكن نباشد لازم است از بلد وى نايب بگيرند و هزينه اين نايب گرفتن از اصل تركه است. و تأخير انداختن تا سال بعد جايز نيست، هر چند معلوم باشد كه نايب گرفتن از ميقات در سال بعد