هم مىتواند تقاص حق خود را (به حسب مصلحت غايب) بكند، 1 بر وجه صحيح. والله العالم.
198 - سئوال: والدهء صغار كه حضانت صغار را مىنمايد. و يكى را شير مىدهد، مىتواند كه يوميهء خود را از مال صغار بگذراند يا نه؟ - جواب: بلى مىتواند، اما به اذن حاكم شرع. و اگر ممكن نباشد، به صلاح [ديد] عدول. والله العالم.
199 - سئوال: اينكه: از مال يتيم صغير به والدهء صغير 2 مىتوان داد كه متوجه احوال صغير 3 بوده باشد يا نه؟ - جواب: هر گاه مادر، فقيره باشد، از مال صغير به او مىتوان نفقه داد. و هر گاه فقيره نباشد، و لكن صغير را شير مىدهد، اجرت رضاع را 4 مىتواند بگيرد. و اما اجرت پرستارى طفل را نمىتواند بگيرد، بلكه قيمت مثل صابون و دوا و امثال آن، كه به مصرف طفل برساند مىتواند گرفت. والله العالم.
200 - سئوال: هر گاه مادر طفل صغير در حال صغر ملك او را فروخته باشد، طفل بعد از بلوغ مىتواند استرداد كند يا نه؟ - جواب: هر گاه معلوم نباشد كه حاكم شرع او را قيم طفل كرده است و به جهت مصلحت طفل فروخته است، مىتواند استرداد بكند. و هر گاه مادر ادعاى آن بكند كه من قيم بودم، يا آنكه دسترس به حاكم نبود و به استصواب ثقات مؤمنين حسبتا كردهام، بايد به اثبات برسد. و هر گاه مادر فوت شده است و ملك در دست مشترى است همچنين مىتواند استرداد كرد. و قول بر اينكه " فعل مسلم محمول بر صحت است پس بايد حمل كنيم بيع مادر را بر وجه صحيح " بى وجه است. بلى، هر گاه ولى شرعى طفل فروخته باشد ديگر بعد از بلوغ نمىتواند ادعائى بكند. مگر آنكه دعوى كند كه بر غير وجه مصلحت