كتاب التجاره من المجلد الثالث 1 130 - سوال: زيد به عمرو، مالى فروخته به زر معين " باجاقلى " 2 پنج هزار و هفت صد و پنجاه دينار. و وعدهاى مشخص و اخذ " تمسك 3 " نموده، و بعد باجاقلى ترقى نموده و عددى شش هزار شده، عمرو مشترى جواب مىگويد كه من در حين معامله، زر را معين ننمودم. و از براى آنكه در ميان مردم زر باجاقلى داد و ستد مىشد، محرر " تمسك " را چنان نوشته. من حال يا زر ديگر مىخواهم بدهم يا باجاقلى عددى شش هزار، در اينجا آيا معامله صحيح است يا فاسد؟ -؟ در صورت فساد و بطلان معامله آيا مشترى بايد عينالمال را رد نمايد؟ يا قيمتى را كه مال را فروخته بايد به مالك برساند؟
و چنانچه سوخت نموده باشد بايد صاحب مال متحمل سوخت شود؟ يا مشترى از عهدهء قيمت فروش مال بر آيد و اجرت المثل خود را بگيرد -؟
جواب: در صحت معامله شرط است تعيين ثمن. پس هر گاه معين شده زر باجاقلى بدهد، بايد همان را بدهد به همان قيمت روز معامله. و همچنين هر گاه مطلق گفته باشند و زرى غالب باشد در معاملات آن بلد، اطلاق منصرف به آن مىشود، و هر گاه زر غالب در معاملات متعدد شده و در قيمت و مرغوبيت هر دو مساوى باشند، باز صحيح است و مختار است در دادن هر كدام كه خواهد.