جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ١ - الصفحة ٧١
است.
154 - سؤال: دستمال غصبى در وقت نماز در نزد آدم باشد چه صورت دارد؟
جواب: بطلان نماز معلوم نيست، اگر چه فعل حرامى كرده است.
155 - سؤال: در نماز بعد از حمد، تعيين سوره واجب است يا نه؟ اگر واجب باشد و تعيين نكند عمدا، نماز باطل است يا نه؟ و اگر سهوا بخواند، نماز او چه صورت دارد؟
جواب: عمدا تعيين نكردن سوره، معنى ندارد. همين كه متذكر است كه بعد از حمد، سوره بايد بخواند، سوره معينى در نظرش آمد و همان را خواند، همين تعيين سوره است. و اما در صورت سهو يا غفلت: هرگاه بعد از حمد، سوره‌اى را بخواند و بعد از آن، به خاطرش آيد كه بعد از حمد، قصد اين سوره مخصوص را نكرده بود، يا پيش از حمد هم، قصد سوره مخصوصى نداشت و يك بار، خبر شد كه در بين سوره است، اظهر اين است كه اين نيز صحيح است.
بلى تعيين " بسم الله " به قصد سوره، ضرور است. به اين معنى كه هرگاه بسم الله را گفت و آن وقت سرگردان ماند كه چه سوره‌اى مىخواست بخواند، در آن وقت، هر سوره را كه معين كرد، بايد دو مرتبه، بسم الله را به قصد اين سوره بگويد و سوره را بخواند، و اما اگر غفلتا، بسم الله را گفت و مشغول سوره‌اى از سوره‌ها شد و آن وقت به خاطرش آمد كه من تعيين بسم الله نكرده بودم، در اين وقت، اظهر صحت است، به جهت آنكه همان چه داعى او بوده، بر خواندن سوره، داعى او بوده. به گفتن بسم الله، به جهت همان سوره، و اين كافى است. و از اينجا معلوم شد كه هرگاه از سوره خواهد عدول كند به سوره ديگر، بسم الله را بايد اعاده كند به قصد سوره دوم.
156 - سؤال: كسى شك كرده بود در نماز ظهر، مىخواست نماز احتياط بكند، از خاطرش فراموش شد، متوجه نماز عصر شد. در ميان نماز عصر به خاطرش آمد كه نماز احتياط مانده. آيا چه طور كند؟ يا بعد از فارغ شدن از نماز عصر به خاطرش بيايد، يا در راه، چه بايد كرد؟
جواب: اظهر اين است كه جايز است كه نماز عصر را تمام كند و بعد از آن، نماز
(٧١)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 ... » »»
الفهرست