منظور از حوادث واقعه كه در اين روايت آمده، همان مسائل جديد است نويسنده نامه سؤال مىكند حالا كه بعد از اين ما دسترسى به امام خود نخواهيم داشت، مسائل تازه اى كه پيش مىآيد چه كنيم؟ امام (عج) فرمود: به فقهاء و حكام شرع مراجعه كنيد.
ولى بعضى از فقهاى معاصر مىگويند: منظور از حوادث واقعه مسائل و احكام شرعيه نيست زيرا اين موضوع جز و واضحات مذهب شيعه بوده است كه در مسائل بايد به فقهاء رجوع كنند، منظور از حوادث واقعه پيش آمدهاى تازه اجتماعى است كه براى مردم و مسلمين روى مىداده است. يعنى حوادث مستحدثه به طور كلى هم روى دادهاى فرهنگى، فكرى، اجتماعى، سياسى، اقتصادى و انسانى است. به هر حال خواه منظور از حوادث واقعه خود پيش آمدها باشد و يا مسائل تازه اى كه به مرور زمان رخ مىدهد، برگشت به يك معنى است. يعنى در حوادث و مشكلات به روات احاديث (فقهاء) مراجعه كنيد و از آن ها كسب تكليف نماييد. زيرا آن ها حجت من بر شما مىباشند و من حجت خدا بر شمايم و اين يكى از پيش بينى هاى مترقى فقه شيعه است كه حوادث مستحدثه) را كه در هر زمانى روى مىدهد و طبيعتا در قوانين فقهى پيشين حكم و راه حلش نيامده است بايد فقهاء بررسى كنند و بر اساس موازين علمى و اجتهادى آن مطرح سازند و پاسخش را بيابند.
مطالعه و بررسى كتب فقه در قرون مختلف، مىرساند كه به تدريج به موازات نيازمندى هاى مردم مسائل جديدى وارد فقه شده وفقهاى هر زمان در مقام پاسخگويى بر آمده اند و به همين جهت به تدريج بر حجم فقه افزوده شده است اين اصل مىرساند كه چگونه اسلام مسأله زمان و عامل تغيير و تحول و نوآورى را در طى ادوار تاريخى پيش بينى كرده است وفقهاء را در برابر آن مسئول دانسته است.
راز و رمز اجتهاد را با مشخصات ذيل مىتوان شناخت: