جامع الشتات (فارسي) - الميرزا القمي - ج ١ - الصفحة ١٢
مرحوم ابن قولويه و ابن بابويه دفن كردند.
امروز قبر ميرزا و ابن بابويه با چهار رديف از دكان‌هاى بازار شيخان محصور است و به نام قبرستان شيخان معروف است و قبر ابن قولويه در پياده‌رو خيابان ارم نزديك به سه راه چهارمردان قرار دارد. قبرستان شيخان - دو شيخ، دو مرد بزرگ - در اصل به خاطر ابن قولويه و ابن بابويه بدين نام خوانده شده ليكن امروز مراد از شيخان ابن بابويه و ميرزا مىباشد.
مقام علمى ميرزا ميرزاى قمى مجتهدى محقق و فقيهى دقيق نگر و اصولى كاوشگر بود. او در رديف اول علماى شيعه و از سرشناسان تاريخ تشيع است. او در معادله " نحله اخبارى " و نحله اصولى " تاريخ حوزه‌هاى علميه، از وزنه‌هاى سنگينى است كه معادله را به نفع نحله اصولى چرخانيده است. كتاب جاويد " قوانين الاصول " وى، شخصيت علمى او را جاودان كرده است.
قوانين از زمان خود او تاكنون، هم مرجع محققين و بزرگان انديشه بوده و هست و هم از كتب كلاسيك و رسمى حوزه‌هاى علميه بود به حدى كه لفظ " قمى " به اطلاق رسيده و در مباحث و محافل علمى هر شنونده به محض شنيدن " قال القمى " مىداند كه مراد گوينده يا نويسنده، ميرزاى قمى است. در فرهنگ حوزوى ما اين گونه اطلاق بيانگر عظمت علمى و نبوغ و ارزش فكرى شخص مىباشد.
ميرزا در علوم مختلفه از قبيل: فقه، اصول، حديث، تاريخ، كلام، رجال و فلسفه تبحر داشت و آثار به جاى مانده از وى دليل اين تبحر است.
صاحب روضات مىگويد: شأن ميرزا در علوم أجل از آن است كه وصف شود!
نظريه‌هاى اختصاصى:
هر دانشمندى داراى نظريه‌هائى هست و مىشود كه با نظريه‌هاى ديگران متمايز باشد. ليكن ابراز نظريه و ارائه ابتكار در مسائل اساسى تنها در انحصار اهل نبوغ مىباشد، ميرزا نيز از اين قبيل است. مهمترين و معروفترين نظريه‌هاى استثنائى وى در مسائل اساسى عبارتند از:
(١٢)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... » »»
الفهرست