بعضى از جانب خود بر روايات صحيحه افزوده اند و هيچ دليلى بر آن وجود ندارد. و على رغم آنكه رسول گرامى صلى الله عليه و سلم نمىخواست امتش به حرج بيفتد عده اى از جانب خود و تحت تأثير عادات قيودى را افزودند و خود وامت را گرفتار كردند در حالى كه خداوند متعال مىفرمايد:
(يريد الله بكم اليسر ولا يريد بكم العسر) (1) حتى مىتوان گفت رسول اكرم صلى الله عليه و سلم در بسيارى از اوقات - اگر اكثر اوقات نباشد - بين صلاتين جمع مىفرمود چنان كه از روايات ابن عباس و انس كه ماضى استمرارى در آن به كار رفته بود استفاده مىشد و نيز از روايات عائشه و تمام روايات دال بر تبكير به صلاة العصر و غيره. البته مقصود از جمعى كه بسيارى از اوقات پيغمبر صلى الله عليه و سلم بدان مبادرت مىفرمود جمع تقديم است نه جمع تأخير هر چند جمع تأخير نيز نقل شده است.
بلى يك نكته نبايد فراموش كنيم كه اگر جمع به گونه اى باشد كه حتى نوافل بجا آورده نشود از نظر ترك نوافل مرجوح است (2) و بلكه اگر استخفاف به سنت و اعراض از آن باشد حرام و شايد همين نكته مورد نظر كسانى باشد كه گفته اند جمع بين صلاتين در هر حال جايز است مادام كه عادت نباشد يعنى مادام كه عادتى نباشد كه موجب اعراض و استخفاف به سنت باشد و البته اين حرمت ناشى از استخفاف به سنت تنفل است و نه بيشتر، و با انجام نوافل ديگر مشكلى باقى نيست. البته بحث از فضيلت اوقات خود محتاج فرصتى ديگر است كه در ميان فقهاى شيعه نيز نظرات مختلفى ابراز شده است، و آنچه ذكر شد مقصود مفاد روايات صحاح اهل تسنن مىباشد.
خلاصه اقوال فقهاء در جمع بين صلاتين و در پايان اقوال فقهاء در مورد جمع بين صلاتين چنين خلاصه مىشود:
1 - حنفيه كه قائل به عدم جواز بين صلاتين مىباشند نه در سفر و نه در حضر به هر عذرى مگر در دو مورد يكى در عرفه و ديگر در مزدلفه آن هم با شرائط خاص.