سنت و بدعت در اذان (فارسي) - السيد محمد رضا مدرسي - الصفحة ١٣
ابن عمرو ابى امامة كه دو صحابى هستند حجت نيست، و اين اخبار منقطع است.
ولى، اولا: عده اى سنت و قول صحابى را حجت مىدانند چنان كه از ابوحنيفة نقل شده است: ما جاء ناعن الصحابة اتبعناهم، و ما جاءنا عن التابعين زاحمناهم; (1) و نيز سرخسى در اصول خود مىگويد: لا خلاف بين اصحابنا المتقدمين والمتأخرين أن قول الواحد من الصحابة حجة فيما لا مدخل للقياس في معرفة الحكم به. (2) و شبهه اى نيست كه قياس در گفتن حى على خير العمل راه ندارد.
و ثانيا: در برخى روايات كه نقل شد و غير آن فقره حى على خير العمل به زمان حضرت رسول (صلى الله عليه وآله و سلم) و تقرير آن بزرگوار نسبت داده شده است (3) نهايت آنكه در آنها آمده است حضرت سپس دستور دادند حى على خير العمل را در نماز صبح تبديل كنند به الصلاة خير من النوم و اين ذيل ضرر نمىزند، زيرا اين تبديل چنان كه نص روايت است،

1 - اصول السرخسى، ج 1، ص 313.
2 - اصول السرخسى، ج 2، ص 110.
3 - قوشجى متكلم بزرگ اهل تسنن نيز از قول خود عمر نقل مىكند كه حى على خير العمل در عهد پيامبر (صلى الله عليه وآله و سلم) بوده است. او مىگويد عمر در حالى كه بالاى منبر بود گفت:
ثلاث كن على عهد رسول الله (صلى الله عليه وآله) وأنا أنهى عنهن واحرمهن، واعاقب عليهن: متعة النساء ومتعة الحج وحى على خير العمل.
سپس قوشجى مىگويد:
أن ذلك مما لا يوجب قدحا فيه فأن مخالفة المجتهد لغيره في المسائل الاجتهادية ليس ببدع.
شرح تجريد قوشجى، ص 408.
و از ابن عباس نقل شده است. فلسفه آنكه حى على خير العمل را خليفه ثانى دستور به حذف آن داد براى آن بود كه مبادا مردم جهاد را رها كنند و بگويند اگر نماز بهترين اعمال است - كه هر روز چندين مرتبه در اذان و اقامه در گوش ما بدان ندا داده مىشود - پس چرا آن را ترك كنيم و به جهاد روى بياوريم، بنابراين براى آنكه مسلمانان دچار چنين رخوتى نسبت به جهاد نشوند خليفه ثانى نهى كرد از آنكه حى على خير العمل گفته شود و به جاى آن امر به گفتن الصلاة خير من النوم نمود.
ولى در واقع اين كه نماز بهترين اعمال است حتى در روايات مستقل كه ربطى به اذان هم ندارد آمده است، و شارع به فلسفه احكام خود آگاه تر است. بيهقى در سنن خود بابى را گشوده است تحت عنوان: باب خير اعمالكم الصلاة و از رسول خدا (صلى الله عليه وآله و سلم) چنين روايت مىكند:
قال رسول الله:... واعلوا ان خير اعمالكم الصلاة....
السنن الكبرى، ج 1، ص 457.
(١٣)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... » »»