حرمت داشته آمده است و نيز بحثهاى ديگرى هم دارد و لازم است يادآورى شود كه اين رساله پر است از فوائد رجالى، ادبى و غيره، كه اين فوائد بر ارزش آن افزوده و از روز تأليف مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است.
مطلب پنجم 5 - مؤلف كتاب " شرعة التسمية " عالم جامع، محقق كامل، عارف الهى، معلم ثالث آية الحق، حضرت سيد محمد باقر بن عالم بزرگوار مير شمس الدين محمد حسينى استرآبادى مشهور به ميرداماد متولد حدود 960 - 970 و متوفاى 1041 است. شرح حال اين بزرگوار در بيشتر كتابهاى تراجم و نيز در مقدمه برخى از تأليفات چاپ شده ايشان آمده و نيازى به تكرار آن در اين مقاله نيست. ولى لازم مىدانيم چند مطلب را يادآورى كنيم:
الف: پدر بزرگوار مرحوم مير داماد، داماد محقق كركي صاحب " جامع المقاصد " بوده و به لقب داماد مشهور شده بود و پس از وفات ايشان اين شهرت و لقب به فرزندش منتقل شد. بنابراين گفتار برخى اشخاص بى اطلاع مىگويند او داماد شاه صفوي بوده و از اين راه به عقيده خود بر آن جناب و علماء شيعه خرده مىگيرند هيچ اساسى ندارد.
ب: شايد بهترين كتابي كه در شرح حال مير داماد نوشته شده كتابي باشد كه جناب آقاى سيد على موسوى بهبهاني در اين زمينه بعنوان رساله دكتراى خود تأليف كرده و گزيده اى از آن با عنوان " ميرداماد و فلسفه و شرح حال و نقد آثار او " در مجله دانشكده الهيات تهران چاپ شده است.
ج: مرحوم ميرداماد شعر هم مىگفته و مجموعه اشعار او دوبار يا بيشتر چاپ شده است. نمونه اى از شعر او كه درباره امير مؤمنان است مىآوريم:
اى علم ملت و نفس رسول * حلقه كش علم تو گوش عقل اى به تو مختوم كتاب وجود * وى به تو مرجوع حساب وجود